Свободната демократическа партия на Германия не отхвърля възможността за нови преговори с консерваторите и Зелената партия.

Това заяви генералният секретар на партията Никола Беер пред германската телевизия NTV.

Тя обаче добави, че блокът на Ангела Меркел и Зелената партия трябва да излязат с напълно различен пакет с предложения.

В неделя вечерта преговорите за коалиция се провалиха, след като свободните демократи напуснаха разговорите. Меркел обяви, че предпочита предсрочни избори пред правителство на малцинството.

Засега Германия отлага предсрочния вот

Засега Германия отлага предсрочния вот

Това стана ясно от извънредната пресконференция на германския президент

В същото време германският президент Франк-Валтер Щайнмайер засилва усилията си за формиране на нова коалиция в страната, докато в същото време социалдемократите са под натиск да прекратят политическата криза, съгласявайки се да проведат разговори с консерваторите, информира ДПА.

Държавният глава ще се срещне с лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, както и с председателя на Конституционния съд Андреас Фоскуле.

"Алтернатива за Германия" поиска от президента да се консултира и с тях.

По-рано тази седмица председателят на социалдемократите Мартин Шулц изключи възможността за нова "голяма коалиция" с християндемократите, след като на изборите на 24 септември партията постигна най-ниския си резултат от 68 г.

Но в последните дни Шулц е притискан от партията си да обмисли възможността за преговори за формиране на нова коалиция.

Утре Шулц ще разговаря с Щайнмайер.

Според германски медии голям брой депутати от Социалдемократическата партия са обезпокоени от позицията на Шулц за коалиционните преговори, тъй като нови избори могат да представляват риск за бъдещето на партията.

Провал на коалиционните преговори в Германия - от полза за популистите

Провал на коалиционните преговори в Германия - от полза за популистите

Това предупреди еврокомисарят Гюнтер Йотингер

Проучване на Форса от вчера показва, че ще настъпи малка промяна при нови избори. Консерваторите ще съберат 31 на сто, докато социалдемократите - 21%.

Междувременно Европейската комисия обяви, цитирана от АФП, че ЕС ще продължи с плановете си за реформа на еврозоната след Брекзит въпреки провала на коалиционните преговори в Германия.

"Европа няма да спре по време на този период", каза говорител на ЕК и добави, че на 6 декември ще обявят архитектурата на новия Европейски валутен съюз.