ГСДП се доближи с още една крачка до участие в нова коалиция начело с Ангела Меркел. Днес на извънреден конгрес в Бон партията одобри предложението на ръководството за започване на преговори с ХДС/ХСС, посочва Дойче веле.

В късния следобед вече беше ясно: германските социалдемократи ще преговарят с ХДС/ХСС за съставянето на коалиционно управление. На извънредния конгрес на ГСДП в Бон в неделя 56 процента от делегатите гласуваха за започването на преговори. В същото време конгресът се обяви за внасянето на подобрения в редица области в постигнатото съгласие за коалиране на сондажните проучвания.

До този резултат се стигна след много оспорван дебат и остро противопоставяне между двата лагера - на привържениците и противниците за участие в ново издание на широката коалиция начело с Ангела Меркел. В едночасова реч лидерът на партията Мартин Шулц увери делегатите на форума, че повторение на изборите не са добро решение, и че за Европа е важно да има добре работещо правителство в Германия.

Меркел преговаря с Шулц и Зеехофер за коалиция

Меркел преговаря с Шулц и Зеехофер за коалиция

Това може да бъде последният шанс на Меркел за съставянето на стабилна коалиция

Резултатът от конгреса в Бон беше посрещнат с облекчение в Брюксел. Еврокомисарят Пиер Московиси приветства в Туитър "отговорното самосъзнание на ГСДП", а шефът на кабинета на Жан-Клод Юнкер - Мартин Зелмайер го определи като "много добри новини за една по-обединена, по-силна и по-демократична Европа".

Меркел приветства решението на ГСДП за голямата коалиция

Меркел приветства решението на ГСДП за голямата коалиция

Разговорите за ново правителство да започнат "много бързо"...

След конгреса на ГСДП се очаква още през следващата седмица да бъде изготвен график за същинските преговори. Засега не е ясно колко дълго могат да продължат те, но е нереалистично те да приключат преди февруари. След това думата отново ще има Социалдемократическата партия - членската маса също трябва да одобри участието на партията в нова широка коалиция. Такова допитване беше проведено и през 2013 година. Тогава това отне една седмица време. От ръководството на партията очакват гласуването да се проведе през март.

Чак след това в Бундестага може да се проведе гласуване за евентуално преизбиране на Меркел, след което новото правителство да започне работа. Ако всички тези препятствия бъдат преодолени, за Великден (1 април) Германия може да се сдобие с ново правителство.