Германският министър на финансите Кристиан Линднер заявява, че страната му няма да се съгласи с условията на Кремъл и няма да плаща за газа в рубли."

"Обръщам се към Путин, казвам много ясно: Ние няма да позволим да бъдем изнудвани! Няма да плащаме за руския газ в рубли и в бъдеще. Едно да е ясно: правим всичко възможно, за да станем независими от Русия възможно най-скоро", пише в туит Линднер.

Германският канцлер Олаф Шолц вече предупреди, че страната трябва да е готова доставките на руски газ да спрат, както това се случи с Полша и България. Според германския канцлер никой не може да знае какво е намислил руският диктатор Путин.

Вчера бе дадена заявка от Министерство на икономиката, според което европейските енергийни фирми могат да открият специални сметки в "Газпромбанк", за да плащат за руския газ и без да нарушават санкциите.

"Газпром" очаква 4% спад в добива на газ през тази година

"Газпром" очаква 4% спад в добива на газ през тази година

Производството ще намалее до 494,4 милиарда куб. м

До този момент "Газпром" е спрял доставките на газ за България и Полша, но предстоят плащанията на други страни от Европейския съюз. Чехия заяви, че няма намерение да плаща по схемата на Русия

От Гърция бе дадена заявка, макар и не официално потвърдена, че плащане по схемата с рублите може и да бъде извършено. Унгария вече прави това.

Преди няколко дни Bloomberg съобщи, че четирима европейски купувачи на газ вече са платили доставките в рубли, както поиска президентът Владимир Путин. Агенцията обаче не посочва нито кои са тези купувачи, нито името на източника на информацията си. Единственото, което се посочва е, че е близък до руския газов гигант "Газпром".

Руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че повечето от ключовите партньори на Русия са се съгласили да преминат към нова схема за плащане на руския газ. И Лавров не посочи имена и конкретни договори.

Отнемат привилегиите на Шрьодер

Отнемат привилегиите на Шрьодер

Той също е под натиск от собствената си партия