Конституционният съд на Германия постанови, че неограничената програма за изкупуване на облигации, създадена от Европейската централна банка (ЕЦБ) в разгара на дълговата криза в Европа, е в унисон с германското законодателство, слагайки край на продължилото около година съдебно оспорване на програмата, спечелила си добро име с успокояването на страховете от разпадането на еврозоната, пише „Уолстрийт джърнал”. 

Съдебното решение се разглежда като важна победа за шефа на ЕЦБ Марио Драги над неговите германски критици във време на възобновено напрежение между ЕЦБ и нейния най-голям акционер, Германия.

Решението бележи обръщане на 180 градуса на Федералния конституционен съд, който остро критикува програмата за изкупуване на облигации в началото на 2014 г., преди да отнесе казуса до Съда на Европейския съюз, върховната съдебна инстанция на Общността.

Решението на германския съд тутакси беше разкритикувано от най-големите германски икономисти и страна по делото. Петер Гаувайлер, високопоставен политик от консервативния лагер и един от най-известните ищци по делото, предупреди, че решението демонстрирало липса на смелост и дори можело да окаже влияние върху британския референдум в четвъртък за напускането на ЕС.

„Посланието на присъдата е, че не е налице ефективна защита чрез съдилищата срещу постоянното присвояване на компетентност от властите в Брюксел”, коментира Гаувайлер и допълва: „Решението може да налее вода в мелницата на застъпниците за Brexit”.

Програмата за изкупуване на облигации, наречена „Преки парични транзакции”, беше създадена през септември 2012 г., седмици след като Марио Драги обеща да направи „каквото е необходимо” да спаси еврото. Докато програмата никога не беше задействана, самата перспектива за изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ в неограничени количества на дългово закъсали правителства в еврозоната, беше приветствана, възстановявайки доверието на инвеститорите в единната валута.