Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен смята, че Русия не уважава слабостта, ЕС трябва да развие силна позиция относно Москва, съобщава ТАСС.

"Русия не уважава слабостта. В наш интерес е да я убедим да играе повече според правилата", коментира фон дер Лайен в Давос.

Ръководител на германското министерство на отбраната допълва, че ЕС "трябва да бъде в състояние да се справи с проблеми, които възникват в съседство и които пряко го засягат".

В ЕС предлагат Европейски космически сили

В ЕС предлагат Европейски космически сили

Няколко страни членки обсъждат начини за укрепване на доктрините си за отбрана

 В същото време, германското министерство на вътрешните работи се опасява от сериозни последици за европейската сигурност в случай на неконтролиран Брекзит, съобщава "Цайт", цитиран от ТАСС.

Ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение, тогава страната ще бъде изключена от европейските системи за сигурност на 30 март. Британските бази данни, ще трябва да бъдат заличени.

Става въпрос за Европейска полицейска агенция (Европол) EIS и EAS системи, Шенгенската информационна база -  SIS II, както и системите за идентификация на бежанци от EURODAC и за обмен на информация относно пътници в самолети PNR . Министерството на вътрешните работи допълва, че Обединеното кралство вече няма да е задължено да се съобразява с европейските заповеди за арест.

В Берлин се притесняват от "катастрофа в областта на сигурността", освен ако не бъде постигнато споразумение поне за временно регулиране на всички въпроси, свързани със сътрудничеството в тази област.

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Това намекна главният преговарящ на ЕС за Брекзит