Германското федерално разузнаване - BND, и Федералната служба за опазване на конституцията обвиниха Москва в манипулации, насочени към подкопаване на партньорството между Европа и САЩ, предаде Дойче веле.

Констатацията за руската намеса се съдържа в доклад, предоставен на германското правителство. Той е изготвен от работна група, наречена "PsyOps" ( от "Psychologische Operationen" - "Психологически операции").

Сайтът на списание "Der Spiegel" посочва, че според документа Москва в продължение на години е предприемала целенасочени действия, за да засили остротата на социалните конфликти в западните общества.

Като пример за манипулативна намеса в обществените настроения германските служби сочат миналогодишния случай с "детето Лиза", което според руската пропаганда е било отвлечено и изнасилено от арабски бежанци. Впоследствие се оказа, че става дума за явна подмяна на истината.

В доклада се посочва също, че германските служби разследват и масираната хакерска атака срещу компютърната система на бундестага през пролетта на 2015 г.

Днес председателят на бундестага Норберт Ламерт призова политическите партии в Германия да вземат мерки срещу чужда намеса и манипулации в изборната кампания преди парламентарния вот.

В интервю, дадено за медийната група Funke, той заяви, че не бива да има илюзии, че никой няма да се опита да повлияе на парламентарните избори.

"Ще бъдат използвани всички технически възможности", предупреди Ламерт.

През декември темата беше коментирана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че неутрализирането на кибератаките е сред ключовите въпроси в дневния ред на общността.

Столтенберг акцентира и върху предстоящите през 2017 година избори в Германия.

"Всеки опит за намеса или влияние отвън върху национални избори е неприемлив." - предупреди генералният секретар на НАТО.