Германското правителство отхвърли констатациите на изобличаващ доклад за Саудитска Арабия, написан от германското външно разузнаване (BND) и нарече Рияд ключов партньор в разрешаването на конфликта в Близкия изток, съобщава „Франс прес”.  

Изключително необичайната препирня между канцлерството и външното министерство, от една страна, и BND, от друга, избухна, когато в сряда разузнавателната служба публикува доклад, обвиняващ Саудитска Арабия в дестабилизираща промяна във външната ѝ политика.   

Досегашната предпазлива дипломатическа позиция на по-старите членове на кралското семейство е заменена от импулсивна политика на намеса”, се посочва в доклада.

По-специално, докладът на BND се съсредоточава върху ролята на принц Мохамед бин Салман, който е вторият човек в държавата и който контролира военните и други важни сфери.

Германското разузнаване подчертава, че принцът и неговият баща – крал Салман, който пое кормилото на държавата през януари, изглежда искат да се утвърдят като „лидери на Арабския свят” чрез лансирането на външнополитическа програма „със силен военен компонент, както и нови регионални съюзници”.  

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт изтъкна, че е от решаващо значение, че Берлин има „последователна позиция” за ролята на Саудитска Арабия в региона.

„Оценките на BND, които бяха публикувани, не се отразяват на тази последователна позиция”, заяви Зайберт и добави: „Тези, които искат напредък по неотложните проблеми в региона – а има много такива – се нуждаят от конструктивни отношения със Саудитска Арабия. Тези, които казват, че не отричат, че може да има различия в мненията и различия в нашите политически системи. Но Саудитска Арабия е много, много важен фактор в региона.”

Зайберт подчерта участието на Саудитска Арабия в разговорите във Виена, насочени към намирането на политическо решение в Сирия и планира да бъде домакин на среща на противниците на сирийския президент Башар ал Асад.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер настоя, че Берлин има „добри и надеждни” отношения с BND в анализа на ситуацията в Близкия изток.

Но той заяви, че ролята на BND, които се отчитат пред канцлерството, била да осигурява „информация, поискана от правителството”, а „не да предоставят информация на журналистите”.