През 1915 година в Османската империя са убити стотици хиляди арменци. Германският Райх е знаел за планираните злодеяния, но не се е намесил. Сега Берлин ще гласува резолюция за арменския геноцид. Дали той ще се извини?

Публикация на Дойче веле.

За първи път в Бундестага цари такова единодушие: ХДС/ХСС, Зелените и ГСДП искат да излязат с обща резолюция за престъпленията над арменците, извършени от Османската империя през 1915 година, и да ги окачествят като геноцид.

Досега по темата се провеждаха само отделни дебати в рамките на почитането на паметта на жертвите през 2015, когато се навършиха 100 години от турските злодеяния. Тогава председателят на Бундестага Норберт Ламерт и федералният президент Йоахим Гаук използваха понятието "геноцид" и си навлякоха гнева на Анкара.


Компромис за Турция? Този път не

Федералният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер все още е скептично настроен по отношение на това дали заемането на позиция на Бундестага относно понятието "геноцид" ще спомогне за преодоляването на миналото и за помирението. За да не се обтягат отношенията с Турция и да не се пречи на преговорите по бежанския въпрос, планираната за февруари 2016 резолюция на Зелените беше отложена. Председателят на фракцията на ХДС/ХСС Фолкер Каудер тогава увери зеления депутат Джем Йоздемир, че в първото полугодие на 2016 година ще бъде внесена обща резолюция. И удържа думата си.

Критиците смятат, че с първото отлагане на резолюцията Германия отново е направила компромис на Турция. Сега обаче датата 2-ри юни е обявена официално. Председателят на Германско-арменското дружество Рафи Кантиян заяви в разговор с Дойче Веле, че този път няма информация за отлагане на резолюцията. "Изхождам от обявения от Бундестага график", каза той.

Действително в дневния ред на заседанието на Бундестага за 2 юни е предвиден един час за внесеното предложение от ХДС/ХСС, социалдемократите и Зелените под заглавие: "Възпоменание за геноцида над арменците и другите християнски малцинства преди 101 години". Говорителка на фракцията на ХДС/ХСС потвърди датата и заяви, че всъщност текстът на резолюцията е подготвен от три работни групи и е готов. Гласуването на резолюцията на 2 юни обаче няма да бъде поименно, т.е. присъствието на депутатите не е задължително. Гласуването ще се извърши с обикновено вдигане на ръка.

Повечето външнополитически експерти от партиите в Бундестага подкрепят инициативата. Най-ясно се изрази инициаторът на резолюцията Джем Йоздемир. "Възможно е Анкара да реагира гневно. Но германският парламент няма да се остави да бъде изнудван от един деспот като Ердоган", заяви той в интервю за вестник "Билд". Външнополитическият говорител на фракцията на ХДС/ХСС Франц-Йозеф Юнг и членът на комисията за човешки права от ХДС Бернд Фабрициус пък припомниха за историческата отговорност на Германия в геноцида над арменците.


И Германия има вина

През 1915 години германският Райх е съюзник на Османската империя. Навремето до германски дипломати са изпратени безброй писма с информации за етническите чистки, които провежда правителството на младотурците. Според научни предположения, в Османската империя са били депортирани и избити до 1,5 милиона арменци. Германският Райх обаче не се намесва и след Първата световна война дори предоставя убежище на отговорните за геноцида членове на турското правителство.

Сега Германия трябва официално да се извини. Рафи Кантиян от Германско-арменското дружество се надява, че това извинение ще бъде включено в резолюцията на 2 юни. Все още не е сигурно, но още в своите първи проекти за резолюция фракциите на Лявата партия и Зелените настояваха в текста да бъде включено и извинение от страна на Германия. В проектопредложението на Зелените от 24 февруари 2016 година четем: "Германският Бундестаг съжалява за зловещата роля на германския Райх, който въпреки еднозначните информации от германски дипломати и мисионери за организираното прокуждане и унищожение на арменците, не се е опитал да спре това престъпление срещу човечеството."