Главатарят на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), Абу Бакр ал Багдади се е преместил от Турция в Либия, за да избяга от операцията по преследването му от иракските спецслужби, след като е бил проследен и на няколко пъти е бил "хванат на мушка" в Ирак и Сирия, съобщава иранската агенция „Фарс”, позовавайки се на свои източници в Либия.

Багдади е пристигнал в Сирт, родния град на убития либийски диктатор Муамар Кадафи, който е контролиран от радикални сунитски групировки.  

Главатарят на ДАЕШ е обвит в тайнственост, след като животът му е в опасност повече от на всеки друг в света в момента. Терористичната групировка на Багдади е подложена на масивни въздушни удари от военновъздушните сили на няколко държави в Западен Ирак и Източна Сирия.

Докато по-рано през годината се съобщаваше, че вождът на ДАЕШ винаги е в движение между иракския град Мосул и сирийския Ракка, сведенията сочат, че през ноември Багдади се е преместил от сирийския град Албу Камал в Мосул.

През октомври излязоха съобщения, че иракските военновъздушни сили са бомбардирали конвоя му, като Багдади е отивал на среща с командири на ДАЕШ.

Твърди се, че при атаката той е получил тежки наранявания. След атаката е бил откаран първо в Ракка, където хирурзи са спасили живота му, но не са успели да го лекуват, както подобава поради липса на специализирано медицинско оборудване.

Източници разкрили, че няколко дни по-късно главатарят на ДАЕШ е бил откаран в Турция за лечение.