Шефът на службата за борба с тероризма на Иракски Кюрдистан обяви, че 99 процента е сигурен, че главатарят на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е жив и се намира южно от сирийския град Ракка, след като от седмици се смяташе, че е бил ликвидиран, съобщава "Ройтерс".

"Багдади определено е жив. Той не е мъртъв. Ние разполагаме с информация, че е жив. Ние смятаме, че на 99 процента той е жив", изтъкна Лахур Талабани в интервю за агенцията.

САЩ не могат да потвърдят, че Багдади е убит

САЩ не могат да потвърдят, че Багдади е убит

"Ислямска държава" твърди, че лидерът им е мъртъв

"Не забравяйте, че неговите корени са от времето на "Ал Кайда" в Ирак. Той се криеше от службите за сигурност. Той знае какво прави", допълни той.

Иракските сили за сигурност сложиха край на 3-годишното управление на ДАЕШ в иракския град Мосул, като терористите са подложени на нарастващ натиск в сирийския град Ракка.

Талабани предупреди обаче, че ДАЕШ е променила тактиката си въпреки претърпените тежки поражения и ще отнеме три или четири години, за да бъде групировката напълно ликвидирана.

След поражението ДАЕШ ще води бунтовническа дейност и ще прилича на "Ал Кайда" на "стероиди", предупреди още Талабани.

Бъдещите главатари на ДАЕШ се очакваше да бъдат служители на специалните служби по времето на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, хората, за които се смята, че са измислили стратегията на групировката.

„Ислямска държава” потвърди, че Багдади е мъртъв
Обновена

„Ислямска държава” потвърди, че Багдади е мъртъв

Съобщава се и името на "нов халифат"