Новият образователен закон в Украйна няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език.
Такова уверение е получил председателят на Народното събрание Димитър Главчев при срещите си в Украйна с Мелитополската градска и районна администрация, местни кметове и българската диаспора в град Приморск, съобщи "Дневник".

След всички разговори тук се надявам, че проблеми с изучаването на българския език и запазването на българската идентичност и култура няма да има, добави Димитър Главчев.

"Исках лично и на място да се уверя в това", отбеляза още той.

Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова настоя правителството да излезе с позиция пред украинските власти срещу новия закон, който според нея ограничава изучаването на майчин език след пети клас в училище.

Още през същия ден посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи увери, че промяната в обучението няма да засегне българското малцинство.

Ръководствата на районните администрации в Мелитопол, Приморск и Бердянск са благодарили за посещението на българската парламентарна делегация и са отбелязали, че това е първата визита на председател на Народното събрание от 15 години насам.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на двудневно посещение в Украйна. Заедно с Главчев там са заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Групата за приятелство България-Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и народният представител Ахмед Ахмедов.

Българските депутати са присъствали на откриването на областен събор на българите от Таврия, посветен на 155-ата годишнина от преселването им и поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево.