Главният прокурор МазузГлавният прокурор на Израел Менахем Мазуз предложи на президента на страната Моше Кацав да се оттегли доброволно от поста си, докато продължава разследването срещу него по обвинение в  изнасилване, сексуален тормоз и подслушване на телефонни разговори, предаде АП.

От агенцията цитират „Едиот Ахронот", където е било публикувано писмо, в което Мазуз се обръща към Върховния съд на Израел и предлага възможността Кацав сам да се оттегли от президентското кресло и да се признае за временно неспособен да изпълнява служебните си задължения.

Мазуз смята, че заради срамните обвинения Кацав може да се обърне към Кнесета с молба за временно отстраняване.

Не е редно и не е уместно при подобни обстоятелства Кацав да продължава да бъде начело на държавата," добави Менахем Мазуз.

Припомняме, че в началото на октомври представители на полицията обявиха, че имат събрани доказателства за организиране на незаконно подслушване, както и за няколко случая на сексуален тормоз от страна на президента Кацав.

Органите на реда поискаха Кацав да бъде обвинен и в измама, и в злоупотреба със служебно положение. Освен това в момента Кацав се разследва и по подозрения във възпрепятстване работата на полицията и в тормоз на свидетел.
Припомняме, че обвиненията в изнасилване са повдигнати от страна на жени, работили в екипа на президента.

60-годишният Кацав твърдо отрича обвиненията и твърди, че е жертва на конспирация.
Освен това от президентството отказаха да коментират днешното предложение на главния прокурор.