Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в насилие от страна на четири жени, съобщават американските медии.

Оставката беше подадена, след като сп. "Ню Йоркър" публикува информация, в която се цитират жените, които са обвинили 63-годишния Шнайдерман, че ги е удрял.

Две от жените са били негови бивши приятелки.

Шнайдерман, който отхвърля обвиненията, беше отявлен поддръжник на движението #MeToo, което се обявява срещу сексуалния тормоз.

"В частния свят на интимните отношения, аз съм участвал в ролеви игри и други сексуални действия по взаимно съгласие", изтъкна прокурорът в първото си изявление по случая, като добави: "Не съм нападал никого. Никога не съм участвал в секс, който не е бил по взаимно съгласие, което е линия, която не бих пресякъл."

Той по-късно заяви, че "категорично оспорва" обвиненията, но ще подаде оставка.

"Въпреки че тези обвинения не са свързани с професионалното ми поведение или работата на поверената ми институция, те ефективно ще ми попречат да ръководя работата в този критичен момент", посочи Шнайдерман.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова за оставката на Шнайдерман след появата на информациите.

"Никой не е над закона, включително най-високопоставеният юрист на Ню Йорк", изтъкна Коумо, добавяйки: "Не смятам, че е възможно Ерик Шнайдерман да продължи да изпълнява длъжността главен прокурор."

Куомо подчерта, че ще поиска прокурор да разследва обвиненията.

"За дъщеря ми и за всички жени, не бих могла да си замълча и да насърча други жени да бъдат смели за мен", написа в профила си в "Туитър" Манинг Бариш, която е една от жените, отправили обвинения срещу Шнайдерман.

Дженифър Кънингам, бившата съпруга на Шнайдерман, публикува изявление, в което казва: "Познавам Ерик в продължение на почти 35 години като съпруг, баща и приятел... невъзможно ми е да повярвам, че тези твърдения са верни."

През миналия месец сп. "Ню Йоркър" спечели награда "Пулицър" заедно с в. "Ню Йорк таймс" за публикуването на информации на сексуален тормоз в Холивуд. Информациите засегнаха филмовия магнат Харви Уайнстийн, който отрече десетки обвинения за сексуален тормоз.

Някои републиканци празнуваха оставката на Шнайдерман, който е демократ и е отявлен противник на американския президент Доналд Тръмп.

Съветничката на Тръмп Келиян Конуей публикува туит от Шнайдерман, в който той казва, че ще продължи да напомня на Тръмп, че никой не е над закона.