Главният прокурор на САЩ и правосъден министър Джеф Сешънс отговори бързо на съобщенията, че се е срещал два пъти през миналата година с руския посланик в Америка. Сешънс категорично заяви, че никога не е обсъждал въпроси, свързани с предизборната кампания с никого от Русия, съобщава CNN.

"Никога не съм се срещал с каквито и да било руски официални лица, за да обсъждам въпроси от предизборната кампания", твърди той в изявление, добавяйки: "Нямам никаква представа за какво се отнася това твърдение. Това е лъжа."

Проверяват контакти на американския правосъден министър с руския посланик

Проверяват контакти на американския правосъден министър с руския посланик

Сешънс не е съобщил за свои разговори с дипломата

Сешънс се е срещнал два пъти през миналата година с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, чиито отношения с бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин доведоха до уволнението му.

Сешънс не спомена за никакви срещи по време на изслушването си пред Сената за заемането на поста, когато той каза, че не знаел за никакви контакти между приближени на Тръмп и руснаци. Служител на американското правосъдно министерство заяви, че Сешънс не е подвел сенаторите по време на изслушването си.

Междувременно ключови конгресмени от Демократическата партия веднага поискаха оставката на Сешънс след разпространението на новината.

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите, долната камара на Конгреса, Нанси Пелоси определи изявленията на Сешънс по време на изслушването му като "очевидно лъжесвидетелстване" и настоя, че правосъдният министър и главен прокурор трябва да подаде оставка.

В изслушването си преди заемането на поста Сешънс е бил запитан относно Русия и той отговорил тогава, че "не е имал контакти с руснаците".

Руският посланик Сергей Кисляк е смятан от американското разузнаване като един от главните шпиони на Русия във Вашингтон, както и вербовчик на шпиони, според настоящи и бивши високопоставени американски правителствени служители.

Сешънс се е срещнал с Кисляк два пъти - през юли миналата година в кулоарите на конгреса на Републиканската партия, и през септември в офиса му, когато Сешънс е бил член на Комисията за въоръжените сили към Сената. Сешънс е отявлен поддръжник на Тръмп.