Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд определи в сряда Евгений Пригожин, ръководител на руската групировка "Вагнер", която се бие в Украйна, като военнопрестъпник, съобщи АФП.

Пригожин е близък съюзник на руския президент Владимир Путин. 

Гарланд каза на изслушване в Сената, че Министерството на правосъдието помага на Украйна да разследва военни престъпления, за които се предполага, че са извършени след нахлуването на Русия, включително от частната военна компания "Вагнер".

"Пригожин, който ръководи това, според мен е военнопрестъпник, каза Гарланд на изслушването. Може би е неуместно да го казвам като съдия, преди да съм получил всички доказателства. Но мисля, че имаме повече от достатъчно доказателства в този момент, за да се чувствам така. Тази група е отговорна за атаките срещу украинците в Донбас, включително чрез вкарване на затворници от руски затворнически лагери".

САЩ могат да определят "Вагнер" като терористична организация

САЩ могат да определят "Вагнер" като терористична организация

Администрацията не е взела окончателно решение

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза, че Киев разследва Пригожин за военни престъпления, а Гарланд каза, че Съединените щати помагат на Украйна в нейните разследвания.

Пригожин е бил близък съюзник на руския президент Владимир Путин и въпреки че Вагнер действа предимно независимо от руската армия, той има ключова роля в нападението срещу Украйна.

Припомняме, че през януари Съединените щати официално определиха "Вагнер" като транснационална престъпна организация, поставяйки я в съюз с италианските мафиотски групи и японската и руската организирана престъпност.

Определянето позволява по-широки санкции върху разтегнатата глобална мрежа на групата, която включва наемнически операции, както и бизнеси в Африка.

Американските законодатели оказват натиск върху администрацията на президента Джо Байдън да определи "Вагнер" като терористична група.

Пригожин вече беше обвинен от Министерството на правосъдието през 2018 г. за намеса в изборите в САЩ от базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, която той също контролира.

САЩ определиха "Вагнер" като престъпна организация

САЩ определиха "Вагнер" като престъпна организация

Вашингтон замрази активите на частната армия в САЩ