Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс ще се изкаже пред сенатската комисия по разузнаването във връзка с разкритията на ексшефа на ФБР Джеймс Коми за руската афера, предаде Би Би Си.

Сешънс е заявил намерението си да говори пред комисията в писмо до сенатор Ричард Шелби.

По-рано той планираше да участва в изслушванията по бюджетните въпроси, но промени плановете си във връзка с показанията на Коми от 8 юни.

В писмото си Сешънс определя комисията по разузнаването, разследваща руската намеса в президентските избори в САЩ, като най-подходящото място за изясняване на въпросите, породени от разкритията на Коми.

Конгресът подхвана Джеф Сешънс заради Русия

Конгресът подхвана Джеф Сешънс заради Русия

ФБР се опитва да се определи

В четвъртък уволненият директор на Федералното бюро за разследване заяви под клетва, че президентът Доналд Тръмп е оклеветил ФБР с изявленията се, че службата не се справя с възложените й функции.

В писмото на Сешънс не се уточнява дали ще адде публични показания или ще говори при закрити врати.

Припомняме, Тръмп уволни Коми, като го обвини, че не се справя със задълженията си. Според самия Коми и според редица наблюдатели, уволнението е заради стремежа на Тръмп да спре разследването на руската връзка.

Путин: Говорих с Флин, но не знаех кой е той

Путин: Говорих с Флин, но не знаех кой е той

Тогава Флин получи от руската страна 45 000 долара...

Ексдиректорът на ФБР заяви пред сенатската комисия, че по-рано президентът нееднократно го е хвалил за добрата му работа.

"Зная, че бях уволнен заради разследването. То караше Тръмп да се чувства под натиск и предизвикваше раздразнение у него." - посочи Коми.

По думите му, при една от срещите им президентът е поискал от него лоялност и се е опитал да му повлияе да прекрати разследването срещу бившия съветник по сигурността Майкъл Флин за връзките му с представители на Кремъл.

Адвокатът на Тръмп - Марк Касовиц отрече довереникът му да е изисквал лоялност от Коми и да му е внушавал да прекрати разследването. Президентът нае Касовиц след като се изправи пред реална заплаха от импийчмънт заради руската афера.