Главният редактор на американския в. "Ню Йорк таймс" обвини американския президент Доналд Тръмп, че излага под риск живота на репортерите му, като им отправя лични обиди и ги определя като "врагове на народа".

Дийн Бакет, който ръководи изданието през един от най-бурните периоди в неговата история, заяви, че историята на американския президент на словесни атаки срещу журналисти като политическата репортерка на "Ню Йорк таймс" Маги Хаберман е "ужасяваща" и има опасност да доведе до сериозни последици.

"Смятам, че личните му нападки срещу репортери, включително Маги, са ужасяващи и непрезидентски", изтъкна той, допълвайки: "Смятам, че личните атаки срещу журналисти, когато им посочва имената, смятам, че излага живота им на риск. Смятам, че когато той всъщност казва имената на репортерите, казва, че са неамерикански, казва, че са врагове на хората... тази фраза има дълбока история. Мисля, че когато той казва това, това е ужасяваща атака срещу медиите."

Коментарите на Бакет в интервю за "Гардиън" отразяват продължителната история на Тръмп за нападки към журналисти като цяло и в частност на "Ню Йорк таймс". Те повтарят коментари на издателя на вестника Артър Сълцбергер, който също влезе в сблъсък с Тръмп във връзка с отношението му към медиите. През миналата година Сълцбергер обяви, че е казал на Тръмп по време на среща, че "този подстрекателски език допринася за увеличаване на заплахите срещу журналисти и ще доведе до насилие".

Трудните отношения на вестника с президента бяха сред определящите характеристики по времето, в което Бакет е главен редактор на изданието. "Ню Йорк таймс" по негово време също така се сблъска с критики от левицата за отказ да нарече Тръмп рисист или сексист, решение, което Бакет защити с мотива, че не бил в позиция да знае дали "прави коментари, защото е расист".

Бакет заяви, че работата му е "да отразява света с огромно любопитство", а не да действа като опозиция на президента - въпреки призивите на много читатели и част от екипа му да предприеме по-директен критичен подход към Тръмп.

Запитан дали Тръмп е расист, Бакет отговорил: "Не знам. Смятам, че Доналд Тръмп казва неща, които разделят хората на расова основа. Смятам, че това е малко по-различно. Не съм в главата му достатъчно, за да знам дали той ги казва, защото иска да се хареса на избирателите си."

Бакет, който е първият чернокож американец, главен редактор на вестника, заяви, че не желае да разреши на репортерите си да правят ценностни преценки на президента, въпреки множеството му изблици.

Много медии, включително "Гардиън", определиха коментарите на президента на САЩ това лято като расистки, докато "Ню Йорк таймс" стигна само до правене на оценка на членове на републиканската партия. Бакет, който не носи отговорност за коментарната част на медията, също така заяви, че "няма съмнение, че Доналд Тръмп има проблем с жените", но отказа да го определи като сексист.