Серия от нарушения при провеждане на обществени поръчки е извършил бившият министър на държавната администрация Николай Василев.

Това сочат изводите в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, цитиран от kafene.net

Ревизията на закритото министерство на Василев е извършена през пролетта на т. г. по заръка на Софийската градска прокуратура.

Според ревизионния акт министърът вече е глобен, но конкретни суми не са посочени.

Николай Василев е проявявал двоен стандарт към фирмите, които печелят търгове в министерството му, защото на едни е събирал неустойки за забавяне, а на други - не, сочи инспекцията.

През октомври 2008 г. Василев обявява поръчка за монтаж на пилони за знамена на граничните пунктове. Участват 5 фирми, като основната част от поръчката се печели от "СМК" ООД. Това е дружеството на известните варненски бизнесмени Момчил и Боян Караджови, известни с участието си в замени по морето. Независимо че от всички кандидати единствено "СМК" не представя предходен договор за такава поръчка, каквото е изискването, именно тя печели поръчката.

По-малката част от поръчката се печели от "Гарант - 97" - за ГКПП Дуранкулак за 60 105 лв. и за "Златарево" за 96 201 лв. Заради закъснения със сроковете фирмата плаща 1141 лв. неустойки.

В същото време МДААР не е наложило никаква санкция на "СМК", независимо че фирмата също е просрочвала дейностите си. "СМК" е взела за 8-те двойки пилони на ГКПП "Капитан Андреево", "Кулата", "Гюешево", "Лесово", "Калотина", "Варна", "Бургас" и "Дунав мост" общо 1.86 млн. лв.

Много са нарушенията и при другата проверена обществена поръчка - за подемни платформи за инвалиди в областни администрации, университети, музеи и театри, за общо около 1.8 млн. лв.