Разгневени тълпи в Шри Ланка изгориха няколко къщи, принадлежащи на управляващите Раджапакши и депутати, съобщава Би Би Си.

Насилието сложи край на деня на вълнения, при които премиерът Махинда Раджапакса подаде оставка на фона на масови протести срещу справянето на неговото правителство с икономическата криза.

Но това не успя да успокои демонстрантите, които се опитаха да нахлуят в официалната му резиденция, докато той все още беше вътре.

Седем души загинаха, а над 190 бяха ранени.

Полицейският час за целия остров беше удължен до сряда сутринта, тъй като властите се стремят да потушат насилието. Много протестиращи все още призовават президента Готабая Раджапакса, брат на Махинда, да напусне поста.

От миналия месец Шри Ланка беше обхваната от ескалиращи демонстрации заради покачващите се цени и спиранията на тока.

В понеделник поддръжници на правителството се сблъскаха с протестиращи в столицата Коломбо пред резиденцията Temple Trees на Mahinda Rajapaksa, а след това и на главния протестен обект в Galle Face Green.

Бяха разположени полицейски отряди и отряди за борба с безредиците, а срещу привърженици на правителството бяха изстреляни сълзотворен газ и водни оръдия, след като те нарушиха полицейските линии и атакуваха протестиращи с пръчки и стълбове.

Премиерът на Шри Ланка готов да подаде оставка на фона на влошаващата се криза в страната

Премиерът на Шри Ланка готов да подаде оставка на фона на влошаващата се криза в страната

Махинда Раджапаска е изпратил писмо за оставка до президента

С течение на нощта тълпи протестиращи в цялата страна запалиха къщи, принадлежащи на Раджапакса, различни министри и депутати. Това включва къща, превърната в противоречив музей от Раджапакса в родовото село на семейството в Хамбантота в Южна Шри Ланка.

След оставката на Махинда Раджапакса протестиращите се опитаха да пробият вътрешния комплекс на Temple Trees, където той беше отседнал заедно с няколко лоялни, и подпалиха автобус пред дома. Полицията стреля във въздуха и сълзотворен газ в опит да ги разпръсне.

Г-н Раджапакса беше отведен с самолет от Коломбо на неразкрито място във вторник сутринта.

Шри Ланка е изправена пред най-тежката си икономическа криза откакто получи независимост от Великобритания през 1948 г. и хората са бесни, защото цената на живота е станала непосилна.

Антиправителствени протести обхванаха Шри Ланка

Антиправителствени протести обхванаха Шри Ланка

Недоволните граждани настояват президента и правителството да се оттеглят