Хиляди магазини, училища и предприятия затвориха в петък, тъй като работниците в държавния и частния сектор в Шри Ланка стачкуваха, настоявайки от президента и неговото правителство да се оттеглят заради неправилното им отношение към най-тежката финансова криза на острова от десетилетия, съобщава Ал-Джазира.

Пострадало силно от пандемията на коронавирус и нарастващите цени на петрола, правителството на президента Готабая Раджапакса е останало само с 50 милиона долара в използваеми чуждестранни резерви, каза тази седмица финансовият министър на страната.

Около 3000 работници от главната експортна зона на Шри Ланка се присъединиха към стачката.

"Можем да определим политическите грешки на президента, които доведоха до това много тъжно състояние на нашата икономика", каза синдикалният лидер Рави Кумудеш. "Той трябва да си тръгне."

Недостигът на вносни храни, горива и лекарства доведе до повече от месец спорадични насилствени антиправителствени протести. В петък магазините бяха затворени в големите градове в страната и пътуващите останаха блокирани, тъй като частните автобусни и влакови оператори се присъединиха към стачката.

Островната държава в Индийския океан е на ръба на фалита и е спряла плащанията по външните си заеми. Икономическите му неволи доведоха до политическа криза, като правителството е изправено пред вот на недоверие в парламента.

Лидерът на опозицията Саджит Премадаса каза пред парламента в петък, че опозицията иска да внесе вот на недоверие срещу президента и правителството следващата седмица.

Раджапакса отказа да се оттегли, вместо това многократно призоваваше за правителство на единството, водено от него.