Големи градове в няколко страни на Балканите за засегнати от опасни равнища на смог през последните дни, което предизвика гняв сред жителите и официални предупреждения да стоят на закрито и да избягват физическа активност на открито, съобщава "Асошиейтед прес".

Правителството на Сърбия се събра за извънредно заседание за справяне с проблема, малко след като пик на равнищата на замърсяване на въздуха през уикенда предизвика спешни мерки в босненската столица Сараево.

Доклад от миналата година на Програмата за околна среда на ООН посочва, че Сараево има може би най-замърсеният въздух в Европа, докато средно хората, живеещи на територията на Западните Балкани, губят до 1,3 години живот от замърсяването на въздуха.

Хърватската полиция призова гражданите в столицата Загреб да използват градския транспорт и да избягват мотоциклети или скутери.

Високите концентрации на токсини във въздуха са характерни през зимата в балканските страни, които до голяма степен зависят от въглищни електроцентрали, и където хората карат стари автомобили и използват дърва и въглища за отопление. През последните дни безветрието и гъстата мъгла изостриха проблема.

Въпреки че десетки големи и по-малки градове в целия регион страдат, най-тежко е положението в Сараево, който се намира в дълбока долина, обкръжена от планини.

През по-голямата част от миналата седмица нивата на фини прахови частици са били поне два пъти - а понякога и осем пъти - по-високи от нивата, определени като безопасни от Европейския съюз.

Растящото замърсяване разгневи природозащитници както в Босна, така и в Сърбия, като те изтъкват, че властите правят твърде малко за разрешаване на проблема, при това с голямо закъснение.

"Въздухът, който дишаме, ни трови и убива", написа Добрица Веселинович от групата "Не удавяйте Белград" в открито писмо тази седмица с искане за оставката на кмета на Белград, като допълни: "Защо никой не прави нищо?"

Белград е обгърнат от дни в облак смог, като особено пострадаха ниско разположени райони. Сайтът на градските здравни власти днес издаде предупреждение: "Въздухът в Белград е замърсен!"

Но от здравното министерство посъветваха да не се изпада в паника. Според тях проблемът идва от комбинация от неефективно потребление на енергия, остаряло промишлено оборудване и използване на изкопаеми горива през зимата, включително нискокачествени кафяви въглища.

Експерти предупредиха, че тези и други екологични проблеми могат дори да възпрепятстват усилията на Сърбия и други балкански страни за присъединяване към Европейския съюз.

В Босна активисти разкритикуваха остро правителството, че разчита на краткосрочни мерки по време на кризисните дни - като забрана на дизеловите превозни средства и препоръчване да се използват маски за лице - докато не се занимават с основни въпроси като разпространението на високи сгради, които блокират движението на въздуха.

Посолството на Швеция в Босна предупреди този уикенд в "Туитър", че Сараево е "в своя категория, що се отнася до лошото качество на въздуха".

Властите в Сараево намалиха цените на билетите за градската въжена линия, която води до близката планина Требевич, докато жителите се насочват към популярни ски курорти, за да избегнат замърсяването.

В членката на ЕС Хърватия полицията заяви, че в части от Загреб са превишени стандартите на Общността за замърсяване на въздуха. Полицията призова гражданите да избягват дейности на открито и да намалят тютюнопушенето.