Беше постигнат напредък, но все още са налице някои "големи препятствия" за преодоляване, преди Християндемократическият съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да могат да съставят управляваща коалиция.

Това обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в последния и най-предизвикателен ден от проучвателните преговори между двете партии за съставяне на управляваща коалиция.

Тя обеща обаче да стори всичко по силите си, за да се избегнат нови избори и да се сформира правителство, близо 4 месеца след федералните избори в страната, провели се на 24 септември миналата година.

Преговарящите за коалиция в Германия се разбраха да привлекат квалифицирани чужденци

Преговарящите за коалиция в Германия се разбраха да привлекат квалифицирани чужденци

Имиграцията е един от най-деликатните въпроси

От своя страна лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че се надява, че двете партии могат да постигнат споразумение днес, но подчерта, че няма да пришпорва преговорите. Ако днешните обсъждания се окажат успешни, двамата ще продължат цялостни преговори за коалиция.

По думите на Шулц, двете партии са намерили общ език в много сфери, но все още има "големи препятствия" за преодоляване преди да се съгласят да се присъединят към управляваща коалиция.

Шулц подчерта, че ГСДП ще се съгласи да сформира коалиция, ако са сигурни, че подобно правителство ще засили Европа, добавяйки, че партията му ще направи предложения за това как да бъде постигнато това по време на преговорите днес.

Водещите партии в Германия съгласуваха медийно затъмнение по време на преговорите

Водещите партии в Германия съгласуваха медийно затъмнение по време на преговорите

Ние искаме тази коалиция, каза Зеехофер