Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите са постигнали съгласие да наложат пълно медийно затъмнение по време на проучвателните преговори през следващата седмица за формиране на Голяма коалиция.

Това пише списание "Шпигел", цитирано от "Ройтерс".

През ноември 2017 г. Християндемократическият съюз, Зелената партия и свободните демократи не успяха да постигнат споразумение за коалиция. Като причина се посочва изтичането на информация от проведените срещи, което доведе до удар върху доверието между потенциалните партньори.

Оптимизъм в редиците на германските консерватори и социалдемократи за коалиция

Оптимизъм в редиците на германските консерватори и социалдемократи за коалиция

Оптимистично започваме преговорите

Меркел, Хорст Зеехофер (лидер на Християнсоциалния съюз) и Мартин Шулц (лидер на Германската социалдемократическа партия) са се съгласили, че не трябва да позволяват да се дават интервюта или да се появяват в телевизионни предавания по време на преговорите, допълва "Шпигел".

Списанието пише още, че трите партии са се договорили да не се говори предварително за възможния резултат от преговорите с цел засилване на доверието сред участниците на разговорите.

Вчера най-големите партии в Германия изразиха оптимизъм относно шансовете за формиране на правителство.

Проучвателните преговори ще започнат в неделя и те могат да доведат до официални коалиционни преговори след няколко седмици.

"Ние искаме тази коалиция", каза Зеехофер на пресконференция.

"Проектът може да успее, ако потенциалният партньор не отиде твърде далеч", добави той.

По думите му предложенията на консерваторите за затягане на имиграционните закони нямат за цел да засегнат социалдемократите.