Досега Украйна е получила само малко повече от половината от обемите оръжия, които преди това й бяха обещани от съюзници като Съединените щати, Великобритания и Германия, а новите ангажименти за доставки от основните играчи са намалели в сравнение с последния отчетен период, според доклада на Килския институт за световната икономика, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според германски анализатори от групата Ukraine Support Tracker преди годишнината от войната се е наблюдавал скок на новите обещания относно оръжия от различни западни страни, а от 25 февруари до 31 май активността на съюзниците забележимо е намаляла.

"Военната помощ става все по-важна, тъй като войната се проточва и на фона на офанзивните планове на Украйна. Но разликата между обещаната и предоставената помощ е голяма", се казва в доклада.

Анализатори обаче отбелязват, че по-малки страни като Чехия, Словения, Полша и Словакия са изпълнили обещанията си до 80%.

Решението за изпращане на касетъчни боеприпаси в Украйна е на бюрото на Байдън

Решението за изпращане на касетъчни боеприпаси в Украйна е на бюрото на Байдън

Изпращането може да даде предимство на Киев и да отвори вратата за 155-мм артилерийски снаряди и ракети с по-голям обсег