Хиляди поляци шестваха по улиците на Варшава, протестирайки срещу политиките на популистката управляваща партия "Право и справедливост", начело на която е Ярослав Качински, определяйки ги като атаки срещу демократичните основи на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Оратори на протеста под наслов "Марш на свободата" са изтъкнали, че правителството на "Право и справедливост" е подкопало независимостта на съдебната система и други институции до такава степен, че страната не би била приета в Европейския съюз или НАТО, ако трябва да кандидатства тепърва.

"Ние няма да позволим на Качински да ни извади от Западна Европа. Заедно ще защитим свободата", подчерта Яцек Ясковяк, кмет на град Познан, който се намира в западната част на Полша.

Мероприятието е било организирано от основната опозиционна партия "Гражданска платформа", но участие са взели и членове на други опозиционни партии и неправителствени организации.

Те са разтревожени от начина, по който "Право и справедливост" са укрепили властта си след парламентарните избори през 2015 г. Партията ерозира независимостта на съдилищата и обществените медии по начин, който разтревожи и Брюксел.

Качински коментира по повод протеста, че протестиращите са били заблудени.

"Свободата съществува в Полша и само онези, които не възприемат реалността, могат да поставят това под въпрос", отбеляза Качински.

Според градската управа на Варшава, която е под контрола на "Гражданска платформа", в протеста са взели участие 50 хил. души. Полицията, която е под командването на правителството, твърди, че е имало 9 хил. души.