Неотдавнашна "мащабна" кибератака, насочена към висши полски политици, е била предприета от Русия. Това обяви Ярослав Качински, който е лидер на управляващата в Полша дясна партия, информира "Франс прес".

"Анализите на нашите служби и тайните служби на нашите съюзници ни позволяват недвусмислено да кажем, че кибератаката е извършена от територията на Руската федерация", отбеляза Качински в изявление.

"Висши официални лица на Полша, министри, депутати от различни политически сили бяха обект на кибератаката", добави той.

Полските депутати проведоха заседание при закрити врати в сряда, за да обсъдят, както говорителят на правителството Пьотр Мюлер я нарече, "безпрецедентната" кибератака.

Миналата седмица някой е проникнал в частния имейл на ръководителя на ваксинацията в Полша Михал Дворчик.

По-късно някои от имейлите са били публикувани в системата за криптирани съобщения "Телеграм".

Дворчик отрече информации в местните медии, че електронната му поща съдържа секретни официални документи, като настоя, че част от публикуваната информация и имейли били изфабрикувани.

"Синтаксисът и езикът на съобщенията, както и метаданните на публикуваните файлове показват, че този материал може да е бил подготвен и съставен от рускоговорящи", каза той миналата седмица.

Качински, който е председател на партията "Право и справедливост", изтъкна, че целта на кибератаката е "дестабилизиране на страната ни".

Напрежението между Полша и Русия се разрази по няколко въпроса, включително анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепата на Кремъл за беларуския автократ Александър Лукашенко.