Конгресът на САЩ даде значителен тласък на обещанието на президента Доналд Тръмп да намали данъците, приемайки бюджета на Републиканската партия, който отлага отдавнашните опасения във връзка с федералните дефицити в полза на пренаписване на данъчния кодекс, което републиканците обещават, че ще даде силен тласък на икономиката, съобщава "Асошиейтед прес".

Гласуването, което мина с 216 конгресмени, обявили се "за" срещу 212 - "против", позволява на републиканците да започнат работа по последващо намаляване на данъците в размер на 1,5 трлн. долара и да го прокарат през Конгреса, без да се страхуват от блокиращи тактики от страна на демократите.

Данъчното законодателство е най-важната част от дневния ред на Републиканската партия, като то ще бъде първата голяма победа на Тръмп в Конгреса, а републиканците се надяват, че това е много необходим тласък за политическото състояние на партията в навечерието на изборите в средата на мандата през следващата година.

В последните дни лидерите на републиканците се бореха за преодоляването на опозицията от страна на консерваторите в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), недоволни от дефицитите и дълга, както и на конгресмени от щати с високи данъци като Ню Йорк и Ню Джърси, които са разтревожени от плановете за ограничаване на приспадането на щатските и местните данъци.

Сенатът прие мярката през миналата седмица, а Камарата на представителите я одобри без промени, стъпка, предназначена да позволи на републиканците бързо да се придвижат към данъчната реформа с надеждата да я направят закон тази година.

"Голяма новина - бюджетът току-що беше приет", написа радостно Тръмп в профила си в "Туитър".

Републиканците възприемат приемането на предстоящата данъчна мярка като определяща за политическата им кариера мечта и нейната важност само и единствено нараства след поражението на партията по темата с отмяната и замяната на "Обамакеър". Ала популярността на данъчния план не е даденост сред избирателите, а пукнатините между републиканците вече заплашиха да забавят приемането на мярката.

Поражение за Тръмп - отмяната на „Обамакеър” остава за 2018 г.

Поражение за Тръмп - отмяната на „Обамакеър” остава за 2018 г.

Мисля, че е нещо, което трябва да направим през следващата година