Видео, публикувано в социалните медии в петък и потвърдено от Ройтерс, показва конвой от изгорели руски военни камиони по магистрала в района на Курск в Южна Русия, където украинските сили са организирали голямо нахлуване тази седмица, предава "Ройтерс".

Във видеото могат да се видят около 15 камиона, включително един с маркировка Z, която Русия използва като символ на своята "специална военна операция" в Украйна. Някои от камионите изглежда съдържаха трупове.

"Ройтерс" успя определи местоположението като село Октябрьское въз основа на сгради, дървета и пътна схема, но не успя да установи точно кога е заснето видеото.

BBC Verify потвърди, че видеото, публикувано онлайн, е заснето близо до село Октябрьское близо до Рилск, област Курск, както и неговата автентичност.

В Курска област боевете между украинските въоръжени сили и руската армия продължават от 6 август, в телеграм каналите се появи непотвърдена информация, че украинските въоръжени сили са овладели газоизмервателната станция в Суджа.

Руски източници посочват, че украинските сили се опитват да напреднат по магистралата 38К-030 Суджа-Кореново, а известен военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са напреднали както на северозапад, така и на югоизток и са превзели контролно-пропускателния пункт Суджа и газоразпределителната станция Суджа. Снимки, публикувани на 7 август, показват, че украинските сили са заловили и над 40 руски военнопленници на контролно-пропускателния пункт Суджа, а руската служба на Радио "Свободна Европа" публикува сателитни снимки, които показват тежки щети по сградите на контролно-пропускателния пункт.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов докладва на президента Владимир Путин в сряда, че руските войски и силите на службата за сигурност на ФСБ са спрели настъплението и ще изтласкат украинците обратно към границата.

Но официални изявления, разкази на военни блогъри и видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват, че Русия все още се бори да постигне тази цел, почти 48 часа по-късно.

Министерството на отбраната заяви в изявление, че неговите сили "продължават да отблъскват опит за нахлуване на въоръжените сили на Украйна на територията на Руската федерация".

Руските власти обявиха федерално извънредно положение в Курска област.

Русия: Украински дрон удари военно летище в Липецка област

Русия: Украински дрон удари военно летище в Липецка област

Отново удари по Крим