Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че украинското нахлуване в руската Курска област е "мащабна провокация", цитира думите му Ройтерс.

"Както знаете, режимът в Киев предприе поредната мащабна провокация. Той стреля безразборно с различни видове оръжия, включително ракети, по цивилни сгради, жилищни сгради и линейки", твърди Путин

Московските клиники са готови да лекуват пострадали от Курска област. Това заяви кметът на столицата Сергей Собянин в своя Telegram канал.

Руският президент Владимир Путин възложи на първия вицепремиер на Руската федерация Денис Мантуров да координира усилията за оказване на помощ на жителите на Курска област.

"Бих искал да кажа, че въз основа на моя разговор с изпълняващия длъжността губернатор на Курска област (Алексей Смирнов) бяха дадени указания на редица граждански ведомства да предоставят необходимата помощ на жителите на региона правителството да се погрижи за това незабавно", каза президентът, откривайки среща с членове на кабинета. Той възложи на първия вицепремиер Денис Мантуров да координира тази работа в началния етап.

Руските Z-канали съобщават за превземането на газоизмервателната станция Суджа от украинските въоръжени сили.

За това пишат телеграм каналът "Рибар" (считан за близък до Генералния щаб на руските въоръжени сили) и пропагандният канал Readovka.

Според руски военни блогъри части на украинските въоръжени сили са установили контрол над населените места Обуховка, Покровское, Толсти Луг и Любимовка. "На югоизток врагът превзе газоизмервателната станция "Суджа", пише телеграм каналът Рибар.

Все още няма независимо потвърждение на тази информация. Руското министерство на отбраната, както и Украйна, не коментираха предполагаемото превземане на станцията.

Газоизмервателната станция "Суджа" е важна точка по пътя на доставките на руски газ за Европа. Всеки ден през Суджа преминават до 42 милиона кубически метра газ.

Въпреки непотвърдените съобщения за превземането на газоизмервателната станция "Суджа" на границата на Русия и Украйна, към средата на деня киевско време транзитът на газ за Източна Европа през украинска територия продължи без прекъсване, съобщава Ройтерс, позовавайки се на "Газпром" и газотранспортния оператор на Украйна. .

Газпром съобщи, че 39,4 милиона кубични метра газ ще преминат по този маршрут в сряда, малко по-малко от 42,4 милиона във вторник. Украинският газотранспортен оператор каза на агенцията, че в 13:00 киевско време (съвпада с българското) "газът е транспортиран до европейските клиенти както обикновено, без промени".

Разклонението, минаващо през Суджа, е единственият действащ газопровод от Русия за Централна Европа

Министерството изпрати резерви във вторник, за да помогне за отблъскването на стотици украински бойци, подкрепени от танкове, нахлули в Курска област през границата. Това вероятно е една от най-големите диверсионни акции на територията на Русия по време на войната, вече от повече от две години.

Ситуацията е "контролируема", каза Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на югозападния руски регион, в публикации в приложението за съобщения Telegram.

Руският президент Владимир Путин обеща да подкрепи Курска област по всички начини. Смирнов съобщи това във видеообръщение в канала си в Telegram .

Ръководителят на един от районите на Курска област призова жителите да ограничат движението около селото поради влошаващата се ситуация в граничната зона.

"Уважаеми жители на Кореневски район! Моля, ограничете движението около селото за вашата безопасност", написа ръководителят на Кореневския район Марина Дегтярева.

Кореневският район граничи със Суджанския район на Курска област - снощи областният център Суджа, разположен на 10 километра от руско-украинската граница, попадна под обстрел от украинските въоръжени сили.

По-късно началникът на Генералният щаб на Русия Валерий Герасимов направи изявление, цитирано от ТАСС, в което казва, че нахлуването на украинските войски навътре в страната е спряно, но и че украинските сили са прогонени през границата.

"Действията на подразделенията за защита на границата съвместно с гранична охрана и подразделения за подсилване, въздушни удари, ракетни сили и артилерийски огън спряха настъплението на противника в дълбочина на територията на Руската федерация в посока Курск", каза генералът.

В резултат на нападението срещу Суджански район на Курска област бяха убити 5 души.

Противникът продължи да развива настъплението си на север по магистралата Суджа-Коренево. Все още няма движение към Суджа. Той успя да овладее още няколко населени места. Общият напредък за малко повече от 24 часа беше приблизително 15 км, съобщи руският военен Telegram канал "Два майора".

В пограничните райони лечебните заведения попълват запасите от донорска кръв. Губернаторът лично обясни къде може да се дари кръв.

Регионът е обявил няколко тревоги за въздушни нападения през последните 24 часа, показват публикациите на Смирнов. До сряда сутринта няма съобщения за сражения на нови територии.

Петима души бяха убити, включително два екипа на Бърза помощ и най-малко 20 души бяха ранени, сред които шест деца, в боевете, избухнали във вторник, казаха руски официални лица.

Украински щурм завърши с вземане на пленници

Украински щурм завърши с вземане на пленници

Това е станало при атака срещу руската Курска област