Каналите за комуникация между въоръжените сили на Русия и НАТО остават отворени, но не може да става дума за нормални дипломатически отношения между двете страни. Това заяви руският заместник външен министър Александър Грушко, цитиран от "Ройтерс".

Отношенията между Москва и НАТО са на най-ниското си ниво от Студената война насам след решението на Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари миналата година за "специална военна операция".

"Военните канали остават отворени и до днес - по-специално телефонната линия за връзка между началника на Генералния щаб на Русия и командващия войските на НАТО в Европа", поясни Грушко в интервю за руската държавна телевизия.

Руският посланик в Белгия, където е централата на Алианса, също е инструктиран да комуникира с НАТО, когато е необходимо, добави той.

САЩ са звънили веднъж на Русия по специалната гореща линия от началото на войната

САЩ са звънили веднъж на Русия по специалната гореща линия от началото на войната

Заради действията на руските сили до критична инфраструктура в Украйна

Между Русия и Съединените щати съществуват спешни военни горещи линии, така че винаги да има отворена линия за комуникация, която да се използва за деескалация на потенциално конфликтни ситуации между най-големите ядрени сили в света.

През ноември миналата година стана ясно, че въпросната гореща линия между Москва и Вашингтон е била използвана веднъж от началото на военната кампания на Русия на 24 февруари.

Пентагонът посочи, че линията, която беше разкрита през март миналата година, има за цел да се избегнат непреднамерени сблъсъци във въздушното пространство на НАТО или на земята.

Русия обвини Алианса, че поема "пряка" роля в конфликта в Украйна, като доставя на Киев военна техника за десетки милиарди долари.

Днес Грушко заяви, че докато има военна комуникация между Русия и НАТО, "не може да става и дума за нормални дипломатически отношения и диалог".

Москва: НАТО е опасно близо до пряк сблъсък с Русия

Москва: НАТО е опасно близо до пряк сблъсък с Русия

Страните от Алианса се надпреварвали да доставят оръжия на Украйна