Доставките на оръжия от НАТО за Украйна и военната подкрепа за Киев доближават Алианса до опасната линия на пряк военен сблъсък с Русия. За това предупреди на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Страните от НАТО, изглежда, се надпреварват помежду си в доставянето на оръжия и боеприпаси на режима в Киев, предоставянето на разузнаване, обучение на персонал и даване на инструкции как да се водят бойни действия, като по този начин се доближават все повече до опасната линия на пряк въоръжен сблъсък с Русия", подчерта тя.

Германия пресече червената линия с доставките на оръжие за Украйна, предупреди Русия

Германия пресече червената линия с доставките на оръжие за Украйна, предупреди Русия

Москва напомня историческата отговорност на Берлин пред руския народ

Захарова обърна внимание на факта, че военната подкрепа на Запада за Украйна по последни данни вече е достигнала 42,3 милиарда долара, от които 28,3 милиарда са предоставени от САЩ.

"Вие (страните от НАТО) не сте просто съучастници в престъпленията, извършвани от киевския режим, вие сте именно тези, които редовно споменавате в своите декларации и изявления. Вие сте спонсори на терористични дейности, които се извършват под егидата на режима в Киев и с прякото участие на НАТО - както като ръководен от САЩ съюз, така и като негови отделни членове", категорична бе тя.

По нейни думи Алиансът не се фокусира върху деескалацията на конфликта в Европа. Захарова посочи, че натовските учения за възпиране намаляват стабилността на целия континент.

Русия предупреди Израел да не изпраща оръжия на Украйна

Русия предупреди Израел да не изпраща оръжия на Украйна

За Медведев това би бил "много безразсъден ход"