Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди Израел да не доставя оръжия на Украйна, съобщава "Франс прес".

Той подчерта, че всеки ход за укрепване на силите на Киев ще навреди сериозно на двустранните връзки между Москва и Йерусалим.

"Изглежда, че Израел се готви да достави оръжие на режима в Киев. Много безразсъден ход. Това би разрушило всички двустранни отношения между нашите страни", изтъкна бившият руски президент и премиер в "Телеграм".

Израел, който осъди руското нахлуване, се опасява да не влоши връзките си с Москва, която е силен фактор в съседна Сирия, където израелските сили често атакуват проирански шиитски милиции.

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

И предоставяне на практическа помощ на Украйна в противодействие на руската агресия

Израел не е санкционирал официално Русия или руски лица, позовавайки се на липсата на закони, които му позволяват да го направи, но се опита да гарантира, че олигарсите не могат да използват Израел за убежище или паркинг за техните самолети и посъветва банките да се съобразят със западните санкции.

През март украинският президент Володимир Зеленски упрекна страната за нежеланието ѝ да изпрати оръжия. Тогава Йерусалим не се ангажира, като заяви, че ще помогне на Украйна с каквото може.

През септември Зеленски отново заяви, че е "шокиран" от факта, че Израел не е предоставил на Киев противоракетни системи, които да му помогнат да противодейства на руските атаки

Малко след началото на войната украинският президент е поискал израелската система "Железен купол", която често се използва за прехващане на ракети, изстрелвани от палестински бойци в Газа.

Зеленски е разочарован от отказа на Израел да даде ПВО

Зеленски е разочарован от отказа на Израел да даде ПВО

Тел Авив отклонил молбата за доставка на "Железния купол"