Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е "шокиран" от факта, че Израел не е предоставил на Киев противоракетни системи, които да му помогнат да противодейства на руските атаки, съобщи "Ройтерс".

Зеленски е поискал оръжията малко след началото на войната през февруари. Той е споменал израелската система "Железен купол", която често се използва за прехващане на ракети, изстрелвани от палестински бойци в Газа.

"Не знам какво се е случило с Израел. Честно казано, съм в шок, защото не разбирам защо не можаха да ни осигурят противовъздушна отбрана", каза той.

С нова тактика Израел пречи на оръжейните доставки на Иран за Сирия

С нова тактика Израел пречи на оръжейните доставки на Иран за Сирия

Йерусалим разширява обхвата на въздушните си удари към летищата

Зеленски направи тези забележки в интервю пред френски репортери в сряда. Неговата канцелария публикува запис на интервюто в събота.

Коментарите на Зеленски бяха по-силни от тези, които той направи през март, когато упрекна Израел за нежеланието му да изпрати оръжия. Тогава Израел не се ангажира, като заяви, че ще помогне на Украйна с каквото може.

Израел, който осъди руското нахлуване, се опасява да не влоши връзките си с Москва, която е силен фактор в съседна Сирия, където израелските сили често атакуват проирански шиитски милиции.

"Разбирам - те са в трудна ситуация по отношение на ситуацията със Сирия и Русия", каза Зеленски, като добави, че не отправя обвинения.

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

И предоставяне на практическа помощ на Украйна в противодействие на руската агресия

"Аз излагам фактите. Разговорите ми с израелското ръководство не са допринесли с нищо за подпомагане на Украйна".