Израел е засилил ударите по сирийските летища, за да попречи на нарастващото използване от страна на Иран на доставките по въздух на оръжия за негови съюзници в Сирия и Ливан, включително Хизбула. Това заявиха регионални дипломатически и разузнавателни източници пред "Ройтерс".

Техеран възприе въздушния транспорт като по-надеждно средство за доставяне на военна техника на своите сили и съюзнически бойци в Сирия, след като наземният транспорт неколкократно беше прекъсван.

Израел отдавна гледа на задълбочаването на позициите на своя враг Иран в Сирия като заплаха за националната сигурност и разширява обхвата на своите удари, за да пресече този нов транспортен метод, обясниха запознатите с въпроса източници.

Последните удари в сряда вечерта нанесоха щети на летището в Алепо точно преди пристигането на самолет от Иран, обясни командир на подкрепян от Иран регионален съюз, запознат с инцидента.

Израел удари Сирия

Израел удари Сирия

Според сирийски източници, двама цивилни са били ранени

Израел нанесе удар и по летището в Дамаск, повреждайки оборудването. По данни на правителството на Сирия това е второто подобно нападение от страна на Израел срещу летището от юни насам, когато въздушни удари по пистата го извадиха от експлоатация за две седмици.

Източник от западното разузнаване заяви, че ударът е имал за цел да предотврати пристигането на товарен самолет.

От години Израел извършва атаки в Сирия срещу ирански и подкрепяни от Иран сили, разположени там по време на 11-годишната война.

Ръководителят на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета Рам Бен-Барак посочи, че целта на Израел в Сирия е да предотврати плана на Иран "да създаде нов фронт срещу Израел в Сирия и да укрепи възможностите на Хизбула в Ливан".

Израел изстреля четири ракети срещу сирийския град Алепо

Израел изстреля четири ракети срещу сирийския град Алепо

Предполага се, че ударите са били насочени към складове, в които имало ирански ракети