Съветът на Европейския съюз даде зелена светлина за създаването на мисия за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Украйна), съобщават на официалната страница на институцията.

Целта на мисията е да допринесе за повишаване на военния капацитет на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на военни операции, което да позволи на страната да защитава своята териториална цялост в рамките на международно признатите си граници, ефективно да упражнява суверенитета си и да защитава цивилните.

В отговор на искането на Украйна за военна подкрепа мисията ще осигури индивидуално, колективно и специализирано обучение на армията ѝ, включително на силите за териториална отбрана, а също ще координира и синхронизира обучителните дейности на територията на държавите членки на ЕС.

ЕС обсъжда военното обучение на украинските сили

ЕС обсъжда военното обучение на украинските сили

Борел: Войната изглежда ще продължи и изисква усилия в обучение и подпомагане на организирането на армият

"Днес засилваме подкрепата си за Украйна, за да се защити тя от незаконната агресия на Русия. Мисията на ЕС за военна помощ ще обучава украинските въоръжени сили, за да могат да продължат своята смела битка. EUMAM не е просто мисия за обучение, тя е ясно доказателство, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

EUMAM Украйна ще оперира на територията на страните членки на ЕС и ще има свой оперативен щаб в рамките на Европейска служба за външна дейност (ЕСВД) в Брюксел, за да осигури цялостна координация на стратегическо ниво. Вицеадмирал Ерве Блежан, директор на способностите за военно планиране и провеждане в рамките на ЕСВД, ще бъде командир на мисията.

Мандатът на мисията първоначално ще продължи две години, а финансирането за този период ще бъде 106 700 000 евро.

Мисията ще осигури координация при двустранните дейности на държавите членки в подкрепа на Украйна, както и с други международни партньори с подобни възгледи, и ще бъде отворена за участие на трети държави.

Борел: ЕС обсъжда мисия за подготовка на украински войници извън Украйна

Борел: ЕС обсъжда мисия за подготовка на украински войници извън Украйна

Той обаче е против пълната забрана за пътуване на руснаци в ЕС