Министрите на отбраната на Европейския съюз ще обсъдят варианти за създаване на мисия за военно обучение на украинските сили на среща на 29-30 август в Прага, коментира в сряда ръководителят на външната политика на блока, съобщава "Ройтерс".

"Като ЕС трябва да видим какво още можем да направим по отношение на подкрепата за Украйна и увеличаването на цената на тази война за Русия", каза Жозеп Борел в блог, за деня на независимостта на Украйна, шест месеца след като Русия нахлу в страната.

"Ще обсъдим това... в Прага следващата седмица, включително по въпроса за визите за руски граждани и възможна мисия на ЕС за обучение на украинските въоръжени сили."

Канада праща инструктори в Британия да обучават украински войници

Канада праща инструктори в Британия да обучават украински войници

Ще обучават украинците как да се бият с нахлуващите руски сили

Борел спомена идеята за програма за военно обучение на ЕС на конференция в Испания в понеделник, като обясни, че тя няма да бъде базирана в Украйна, а в съседни страни.

През последните 20 години 27-членният ЕС стартира повече от 30 мисии и операции, насочени към поддържане на мира, предотвратяване на конфликти и укрепване на международната сигурност извън неговите граници.

Борел каза, че украинските войски вече се обучават в Полша, Чешката република, Великобритания и Франция, включително за оръжия, предоставени от тези страни за подпомагане на войната срещу Русия.

"Изглежда разумно войната, която продължава и изглежда, че ще продължи, изисква усилия не само в материалното снабдяване, но и в обучението и подпомагането на организирането на армията", каза той.

И Нова Зеландия ще обучава украински военни

И Нова Зеландия ще обучава украински военни

Уелингтън изпрати 120 военни във Великобритания