Германската полиция съобщи, че устройството е било открито в петък следобед в мазето на сграда, в която се помещава офисът на руската пресслужба РИА "Новости" в квартал Щеглиц в града, съобщи "Тагесшпигел".

Полицията е била повикана в сградата, след като по-рано празна бирена бутилка е била хвърлена по фасадата ѝ.

Те са унищожили взривното устройство и са заявили, че "реалната опасност и възможните мотиви за престъплението са предмет на задълбочено текущо разследване".

По-рано РИА "Новости" съобщи в "Телеграм", че поставянето на устройството представлява "възможна терористична атака срещу руски журналисти и техните семейства" в Берлин.

Инцидентът се случи в момент, когато Русия се подготвя да проведе традиционните тържества по случай Деня на победата, посветени на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война, и на фона на напрежението, предизвикано от военната ѝ инвазията в съседна Украйна през февруари.

В навечерието на тържествата в понеделник германските разузнавателни служби заявиха, че очакват потенциални проруски действия на германска територия, особено в Берлин.