Източният германски град Дрезден обяви извънредно положение заради нацизъм, като заяви, че има сериозен проблем с крайната десница, съобщава Би Би Си.

Дрезден, който е столица на провинция Саксония, отдавна се разглежда като бастион на крайната десница и е родното място на антиислямското движение "Пегида".

Общинските съветници в града, който е претендент за европейска столица на културата през 2025 г., вече одобриха решение, в която се казва, че трябва да се предприемат повече действия за справяне с проблема.

Но противниците казват, че това стига твърде далеч.

"Отвореното демократично общество е застрашено", подчерта местният общински съветник Макс Ашенбах, който е внесъл предложението.

Ашенбах, който е от левичарската сатирична политическа партия "Партията", заяви, че смята, че е необходимо да се предприемат действия, защото политиците не правят достатъчно, за да се "позиционират ясно" срещу крайната десница.

"Искането беше опит за промяна на това. Исках също така да знам с какви хора седя в Общинския съвет на Дрезден", допълни той.

Решението признава, че "десните екстремистки нагласи и действия... се срещат с все по-голяма честота" и призовава града да помогне на жертвите на крайнодясно насилие, да защити малцинствата и да укрепи демокрацията.

Ашенбах заяви, че приемането на предложението показва ангажираността на Общинския съвет да подкрепя "свободно, либерално и демократично общество, което защитава малцинствата и решително се противопоставя на нацистите".

Решението на Ашенбах е било гласувано от градския съвет на Дрезден в сряда вечерта. Тя е била одобрена с 39 гласа "за" срещу 29 "против", като управляващият Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел е бил сред отхвърлилите резолюцията.

ХДС определи решението като "чиста политическа символика" и заяви, че силната формулировка е "езикова грешка".

Либералните свободни демократи са подкрепили законодателството, но един съветник критикува термина "нацистко извънредно положение", заявявайки, че това няма да помогне на кандидатурата на Дрезден да стане европейска столица на културата.