Албанската полиция вчера е застреляла грък, след като той открил огън срещу полицаи, които са сваляли гръцко знаме, издигнато от него на територията на гробище от Втората световна война в село Буларат, на около 6 км от границата на Албания с Гърция.

Според информации в албанските медии 35-годишният Константинос Кацифас е открил огън срещу полицаи с автомат "Калашников", докато те са сваляли знамето, което той е издигнал на гробище на гръцки войници, загинали в битка по време на Втората световна война. Инцидентът се е случил, докато селото отбеляза годишнината от влизането на Гърция във войната през 1940 г.

Гърците честват "Денят Охи"

Гърците честват "Денят Охи"

Президентът на Италия е в Солун, за да се извини за войната отпреди 78 години

Уточнява се, че Кацифас е избягал в селото, след като свършил патроните си, а след това избягал в планините в опит да избегне арестуването си, но скоро след това бил заграден от екип от специалните части на албанската полиция, която посочи, че 35-годишният грък е стрелял по тях, преди те да открият огън и да го убият.

Кацифас, чието семейство идва от северозападния гръцки град Янина, е роден и израснал в Буларат, но е живял в Атина в последно време. Снимки в гръцките медии го показват облечен във военни дрехи, с гръцко знаме, пришито на ръката му.

Полицията е потвърдила смъртта му при престрелка.

От гръцкото външно министерство обявиха в изявление, че е "неприемливо, че операцията е довела до загуба на човешки живот", като призоваха албанските власти да осигурят пълно изясняване на случилото се. 

От външното министерство на Албания отговориха, като призоваха Гърция да спре "неоправданата политизация" на убийството на Кацифас.