Съвместната декларация на България, Хърватия и Унгария за признаване на статута на Косово е честно решение и израз на регионална отговорност.

С нея три страни от региона - и трите съседни на Сърбия, поемат своята част от отговорността за развитието на Западните Балкани и политически подкрепят амбицията на Европейския съюз да играе водеща роля в развитието на Косово.

Това се посочва в коментар на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова по темата Косово, изпратен до БТА от кабинета на министъра.

Към момента 63 процента от държавите-членки на Европейския съюз са признали Косово, това са сторили и 64 на сто от страните-членки на НАТО. Можем да кажем, че страните, произвеждащи 55,67 процента от световния БВП са казали "да" за статута на новата държава - това говори за необратима тенденция, коментира Грънчарова.

"Очаквам добросъседските отношения със Сърбия и сръбския народ да бъдат съхранени и развити, включително в европейски контекст. За нас остават приоритет добросъседството, защитата на правата на българската общност в Косово, включването на България в международната управляваща група за Косово", посочва Гергана Грънчарова.

Тя изразява надежда и българският бизнес да заеме своето място в икономическото развитие на новата държава.