Опозицията в Гърция настоява незабавно да се въведе национален локдаун, след като днес беше отбелязан черен рекорд: 21 657 нови случая на коронавирус, съобщи БНТ.

В същото време на някои острови като Миконос, Тасос и Лимнос има само единични случаи на новозаразени.

Националният съвет за обществено здраве информира, че от началото на пандемията броят на заразените за ден не е достигал ниво като днешното.

Само в област Атика, където се намира Атина, носители на вируса днес са около 10 000 души. Официално регистрираните носители на Омикрон са 87 души, според специалистите обаче, в Атина почти 70% от заразените са с новия вариант на вируса, но не са изследвани за това.

Гърция добавя ограничения с нарастване на Covid случаите

Гърция добавя ограничения с нарастване на Covid случаите

Най-голям брой потвърдени инфекции за ден - 9284 от началото на пандемията

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас, както и другите партии в парламента, приканват премиера да приложи незабавно пълен локдаун в страната.

Утре извънредно ще заседава Съветът за контрол на пандемията, като правителството очаква мнението на специалистите, заяви премиерът Мицотакис на среща с президента Катерина Сакеларопулу.

Говорителят на правителството Иконому направи изявление, че вероятно предвидените ограничения, които трябваше да се въведат от 3 януари ще бъдат наложени още утре.

В същото време има остра реакция от туристическия сектор. Гърци и чужденци са резервирали туристически пакети за новогодишните празници и хотелиерите гарантират, че здравният протокол ще се спази стриктно.

Очаква се решението на правителството.

Нови мерки в Гърция - без публични тържества, задължително с маски на открито

Нови мерки в Гърция - без публични тържества, задължително с маски на открито

Мерките ще влязат в сила от петък сутринта