Централната банка на Гърция намали прогнозите за растеж на гръцката икономика до 0 процента от прогнозираните по-рано 2,4 процента през тази година от въздействието на епидемията, съобщава банката в петък, цитирана от "Катимерини".

В свой доклад банката заяви, че това е нейният основен сценарий. Въздействието на здравната криза е невъзможно да се определи, тъй като пандемията продължава, допълва тя. Нейната оценка на въздействието взима предвид последните мерки, обявени от правителството за засилване на икономиката.

Гърция вече разкри мерки на стойност 3,8 милиарда евро за защита на работниците и предприятията. В четвъртък страната заяви, че ще похарчи още 3 милиарда евро от бюджета и равна сума от структурните фондове на ЕС.

Министърът на финансите на страната също заяви в сряда, че Гърция гледа към нулев растеж през тази година, според предишната оценка на правителството за 2,8-процентово увеличение на производството. Гърция току-що излезе от многогодишна дългова криза, която наложи три международни спасителни мерки от 2010 до 2015 г. 

Банката на Гърция заяви, че пандемията вероятно ще има "значително отрицателно въздействие" върху икономиката за първите две тримесечия, като до известна степен балансира през последните две тримесечия на годината. Транспортът, туризмът, търговията и развлеченията ще бъдат особено засегнати от спада на търсенето.

Гърция дава по 800 евро на работник, останал без работа заради вируса

Гърция дава по 800 евро на работник, останал без работа заради вируса

За 500 000 работници са предвидени 400 милиона евро, за 4 месеца им спират и данъците