Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, както и още трима други представители на правителството, се обявиха против плана на премиера Георгиос Папандреу за провеждането на референдум във връзка с кредитната програма на Евросъюза.

Членството на Гърция в еврозоната е историческа победа за гръцкия народ, която не може да бъде поставяна под въпрос. Това не може да зависи от референдум, заяви Венизелос в изявление след преговори с представители на Г20 в Кан.

Тези негови думи противоречат на казаното по-рано от гръцкия премиер, че този референдум, който най-вероятно ще се проведе на 4 декември, по същество дава отговор на въпроса дали Гърция ще остане в еврозоната.

Към позицията на финансовия министър се присъединиха и министърът за регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, който заяви, че вместо провеждането на референдум, гръцкият парламент трябва да гласува за втория спасителен пакет на ЕС. В групата са и първият зам.-министър на финансите и първият зам.-министър на образованието.

По-рано депутати от управляващата ПАСОК също поискаха премиерът да се откаже от тази идея.

Междувременно депутатът от ПАСОК Васо Папандреу поиска сформиране на коалиционно правителство и провеждането на предсрочни избори. „Лъжите трябва да свършат. Сега е времето да се прояви отговорност", заяви Папандреу, цитиран от РИА Новости.

Агенцията припомня, че в миналото той е заемал министерски пост и все още запазва водещата си роля в управляващата фракция.

Искания за предсрочни искания от страна на опозицията обаче се появиха още на 1 ноември. Гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас, който е шеф на опозиционната партия „Нова Демокрация", заяви, че мястото на страната в Еврозоната е поставено под сериозен риск и затова са необходими предсрочни парламентарни избори.

Междувременно двама гръцки депутати от управляващата социалистическа партия заявиха, че ще въздържат при гласуването на вот на доверие към правителството в петък, което ще лиши правителството от мнозинство в парламента.

Правителството на Папандреу все още може теоретично да спечели вота, в зависимост от броя на депутатите, които вземат участие в гласуването, но политическото оцеляване на министър-председателя изглежда още по-съмнително. Отцепниците са против провеждането на референдум за новия спасителен план за Гърция.

По-рано се проведе извънредно заседание на гръцкия кабинет. Първоначално от пресслужбата на правителството на обявиха дневния ред. В тази връзка в медиите се появиха информации, че най-вероятно Папандреу ще подаде оставка след среща с президента на страната Каролос Папуляс. Това обаче не се случи.

Георгиос Папандреу, който е изправен пред политически бунт заради плана за референдум, беше привикан в Кан от лидерите на еврозоната, загрижени, че трудно завоюваната сделка за гръцкия дълг ще бъде провалена в резултат на гласуването.

След срещата Никола Саркози и Ангела Меркел съобщиха, че Гърция няма да получи повече финансова помощ, докато не преодолее съмненията си по отношение на членство в Еврозоната.

Германският канцлер подчерта, че Германия иска стабилизирането на Еврозоната да продължи заедно с Гърция като неин член, но стабилизирането на еврото е много по-важно от спасяването на Гърция.

Саркози от своя страна добави, че ако Гърция проведе референдума, анонсиран по-рано от Папандреу, всенародното допитване трябва да бъде не по отношение на финансовия пакет, отпуснат в помощ на Гърция, а по въпроса дали страната иска да остане в Еврозоната или да я напусне.

Припомняме, на извънредно заседание, провело се на 26 октомври, лидерите на ЕС взеха решение за опрощаване на 50% от гръцкия дълг. Едновременно с това страната може да получи до 100 милиарда евро допълнителна помощ. В замяна на това управляващата партия ПАСОК се съгласи на многогодишна програма за икономии и съкращаване на външния дълг.