Гръцкото правителство одобри законопроекта за кредитното споразумение с европейските партньори, който ще позволи на страната да получи финансовата помощ от 130 милиарда от ЕС и МВФ, съобщиха информационните агенции.

Законопроектът ще бъде внесен гласуван в парламента.

Петима членове на правителството подадоха оставки заради несъгласие със значителното съкращаване на бюджетните разходи, а едната от партиите в управляващата коалиция - ЛАОС, определи исканията на европейските партньори като унизителни за страната.

В Гърция се провежда 48-часова стачка срещу мерките за строги икономии, наложени като условие от страна на ЕС, за да помогне на страната да избегне фалита.

По думите  на премиера Лукас Пападимос, всеки вариант на неприемане на законопроекта би бил катастрофален за страната.
„Не можем да допуснем банкрут на Гърция." . заяви премиерът, като призова членовете на правителството да поемат „отговорност пред лицето на историята".

Той коментира, че „неконтролираният дефолт би бил пагубна авантюра" за страната.
Пападимос обаче смята, че министрите, които не са съгласни с реформите, не мога да останат в коалиционното правителство.

Пакетът икономически мерки за спасяване на страната от фалит предвижда съкращаване на 15 000 работни места в държавния сектор, намаляване на минималната работна заплата и преговори с банките за опрощаване на част от гръцкия  дълг.

Заложените мерки не се оказаха достатъчно убедителни за финансовите министри от еврозоната, които се събраха в Брюксел на 9 февруари. Те настояват за още ограничения в държавните разходи, както и за политически гаранции, че мерките ще бъдат изпълнени.