Проблем в системата за отчитане на достъпа до сървърите на Google в Китай доведе до появата на информация, че властите в азиатската държава отново са блокирали водещата световна търсачка.

Новината бързо се разпространи в световните медии, но скоро китайски интернет потребители съобщиха, че нямат никакъв проблем с отварянето на най-популярната уебстраница.

В последствие от интернет компанията съобщиха, че появилите се на сайта им данни са погрешни и се дължат на срив в тяхната система.

По-рано през месеца беше съобщено, че китайското правителство е удължило с 1 година лиценза на интернет компанията за дейността й на територията на Китай.

Властите в Китай бяха крайно недоволни от либералната политика на Гугъл, която в разрез с действащата в страната цензура, пренасочваше търсенията на сървъри в Хонг Конг, които не филтрираха резултатите.

В резултат правителството постави ултиматум на Гугъл да се придържа към действащите ограничения.

На 29 юни компанията обяви край на автоматичното пренасочване на търсенията и прие ултиматума, защото иначе рискуваше да се лиши от най-големия в света интернет-пазар, който в края на 2009 г. наброяваше 384 млн. потребители.

Китайското правителство поощрява използването на интернет с образователни цели, но блокира достъпа на граждани до порнографски материали, както и такива, които представят комунистическата партия в неблагоприятна светлина.

Китайските регулационни органи блокират достъпа до Facebook, You tube и Twitter с мотива, че ресурсите им могат да бъдат използвани от дисиденти, тибетски активисти и борци за човешки права, настроени критично към китайските власти.