Македонският премиер Никола Груевски за пореден път заяви, че Македония е готова на компромис в спора за името на бившата югославска република, който води с Гърция.

В интервю за СиЕнЕн той посочи, че страната му се опитва да намери решение по въпроса, което да удовлетворява и двете страни.

По думите на Груевски обаче това решение трябва да осигури членството на Македония в Европейския съюз.

Ние казахме на Гърция: Искаме да направим компромис. Искаме да намерим решение, за да можем да станем членове на НАТО и на ЕС.
Компромисът означава и двете страни да направят усилия, за да не се стигне до ситуация, в която само едната страна да склони на компромис, а другата да обяви след това победа
, коментира Груевски.

Припомняме, в края на април македонският премиер обяви, че е сложил всички карти на масата и ще проведе обещания референдум за името на страната.
Груевски обаче уточни, че лично той би гласувал против името Република „Северна Македония". Предложение, което Атина е доста склонна да приеме.

Гърция и Македония водят открит спор за името на бившата югославска република.
Името, под което в момента съществува Македония, съвпада с това на регион в Северна Гърция.
Напрежението между двете страни се изостри през април 2008г., когато Атина наложи вето на влизането на Македония в НАТО.

Разрешаването на спора беше изведено и като едно от условията за интеграцията на Скопие в ЕС в последната приета от евродепутатите резолюция за напредъка на страната по пътя й към ЕС.