Македонският премиер Никола Груевски свика днес последователни координационни срещи първо с министрите на отбраната и на вътрешните работи, а след това и с лидерите на политическите партии от управляващите коалиции, предаде БНР.

Поискано е бързо ефективно разследване на случая със задържаното оръжие на македонската армия, превозвано със български камиони, за да не бъде допуснато уронване на престижа на Македония.

По-късно министърът на отбраната Лазар Еленовски едностранно е прекратил договора между министерството и фирмата „Метал-завод Тито", замесена в скандала около превозването на македонското оръжие с български камиони.

Договорът е прекратен поради констатирани нарушения от страна на „Металски завод Тито". Уволнен е и командирът по логистиката в Генералния щаб на Македонската армия.

Самият Генерален щаб и неговите поделения за сигурност и разузнаване утре до 12.00 часа трябва да дадат пълен отчет за своята дейност, свързана със случая. Това съобщи лично министърът на отбраната Еленовски на специална кратка пресконференция днес следобед.

Продължават съвместните следствени действия с полицията и при необходимост ще бъдат разпитвани и други длъжностни лица.

Министърът отказа да отговаря на въпроси, свързани с българските превозващи и контрагенти на македонската фирма, защото компенсационният договор на министерството, прекратен днес е бил с „Металски завод Тито".

Еленовски уточни, че става дума за четвърта пратка. Предходните три са били осъществени през юни и юли, но със съответната охрана.

Позовавайки се на продължаващото следствие македонският министър не отговори на въпросите от кого е получено и на къде е пътувало, задържаното от полицията оръжие на македонската армия.