Силите за сигурност на Саудитска Арабия са разбили местно формирование на терористичната мрежа „Ал Кайда".

От министерството на вътрешните работи на страната посочват за арестувани 47 граждани на Саудитска Арабия и на 51 чужденци, съобщава БиБиСи.

В състава на терористичната група участвалите чужди граждани са от Бангладеш, Еритрея, Сомалия и Йемен, се посочва в изявление, прочетено по националната телевизия. При арестите са иззети оръжие, компютри, видеокамери и документи.

В информацията от министерството се посочва още, че заловените терористи са подготвяли извършването на „терористични действия" в богатото на петрол кралство. Действията им са били насочени преди всичко към източните провинции на страната.

В съобщението не се посочва обаче кои точно обекти са били цели на терористите. Дейността им е била координирана от съседен Йемен.

Според разузнавателни данни през януари 2009 година йеменската и саудитската групировка на „Ал Кайда" са се слели в една организация, която има за цел да обедини двете държави в един общ ислямски халифат.

2003 година беше последната кървава година в Ел Риад, когато жертви на терористи самоубийци станаха повече от 35 чужденци.
От тогава периодично има нападения на терористи, но силите за сигурност успяха да разбият на няколко пъти сериозни организации на „Ал Кайда". Само през 2007 година бяха задържани 172 души и осъдени, а през 2009 година - 44 души.