Грузинският премиер Иракли Гарибашвили подаде оставка в понеделник, заявявайки, че иска да даде време на своя заместник, за да се подготви за парламентарните избори в южнокавказката страна до октомври, предава "Ройтерс".

Гарибашвили каза, че вместо това му е била предложена работата на лидер на управляващата партия "Грузинска мечта", ход, който според него ще бъде обсъден на партиен конгрес в четвъртък.

Грузинските медии, включително телевизионни канали, свързани с правителството и опозицията, съобщиха, че Иракли Кобахидзе, настоящият лидер на Грузинска мечта, ще наследи Гарибашвили като министър-председател, нещо потвърдено пред Ройтерс от източник, близък до партията.

Корнели Какачия, директор на мозъчния тръст Грузински институт за политика, каза, че смяната на министър-председателя едва ли ще означава промени в политиката и е насочена основно към укрепване на управляващия блок преди изборите.

Какачия каза, че Кобахидзе си е спечелил репутация на "радикална реторика" срещу опонентите на правителството.

Проучванията на общественото мнение показват, че "Грузинска мечта" е най-популярната партия в страната, но е загубила подкрепа от 2020 г., когато спечели малко мнозинство в законодателния орган.

През декември Грузия постигна дългогодишната си цел за статут на кандидатка за членство в Европейския съюз, въпреки че отношенията със Запада бяха обтегнати от обвиненията в авторитарни тенденции и задълбочаването на отношенията на Грузия с Русия.

Под ръководството на отиващия си Гарибашвили Грузия отказа да наложи санкции на Русия за войната й в Украйна, като същевременно възстанови директните въздушни връзки с Русия за първи път от 2019 г.

Грузинска мечта казва, че подкрепя членството в Европейския съюз и НАТО, като и двете са изключително популярни в Грузия.

Русия, чиито войски охраняват два отцепнически грузински региона, се противопоставя на присъединяването на Грузия към НАТО.

ЕС: Грузия трябва да направи повече за еврочленство

ЕС: Грузия трябва да направи повече за еврочленство

Жозеп Борел посети страната