Украински знамена се веят от къщите, които очертават магистралата до границата на Русия и Грузия, докато по пътя долу десетки влекачи теглят чисто нови луксозни поршета и лендроувъри през планинския проход към Русия, заобикаляйки западните санкции, пише европейската редакция на "Политико".

Ако политиците в страната постигнат своето, това скоро може да бъде най-източната граница на ЕС. Но Грузия отказа да наложи санкции на Русия и е обвинявана, че помага за заобикалянето им чрез износ на потребителски и луксозни стоки - като колите, наредени на опашка на границата при Казбеги.

Държавата от Южен Кавказ от години не крие амбициите си да се присъедини към ЕС, въпреки че е на повече от хиляда километра през Черно море от най-близкия член. Бившата съветска република стигна дотам, че да запише амбициите си да стане част от блока и НАТО в конституцията.

По време на дългоочакваното си посещение в Грузия в четвъртък, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че Брюксел иска да види повече признаци на напредък по ключови реформи, за да даде зелена светлина на кандидатурата на страната като част програмата за своето разширяване,която се очаква да бъде обявена през октомври.

"Работата, извършена от Грузия, беше призната, но са необходими допълнителни усилия", каза Борел в статия, написана за новинарския сайт на Civil Georgia, която съвпада с посещението. "Остава малко време до вземането на тези важни решения за бъдещето на Грузия, затова ние силно насърчаваме грузинските власти да се възползват от тази възможност."

Преди година блокът подкрепи статут на кандидат за Украйна и Молдова, като същевременно призна само "европейската перспектива" на Грузия и предостави списък от 12 реформи, включително "деолигархизация", справяне с политическата поляризация, укрепване на институциите и изграждане на мостове с гражданското общество.

Но знаците не изглеждат положителни. Бидзина Иванишвили, олигарх и бивш министър-председател, чието нетно състояние според съобщенията възлиза на една трета до половината от БВП на страната, "изглежда е до голяма степен отговорен" за внезапния политически завой към Москва от началото на войната на Русия в Украйна, според доклад от Европейския съвет за външни отношения.

Предстои тежък път

През юли гей-парадът в столицата Тбилиси беше щурмуван от религиозни протестиращи пред очите на властите, което предизвика осъждане от западните столици. Миналата седмица управляващата партия "Грузинска мечта" заяви, че е започнала процедура по импийчмънт срещу президента заради посещенията й в страни от ЕС.

Брюксел също изрази загриженост относно съдбата на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, за когото Украйна твърди, че бавно умира зад решетките в страната по нареждане на Русия.

Предупреждението на Борел противоречи на позицията на страната за нейния напредък. Говорител на дипломатическата мисия на Грузия в ЕС каза пред "Политико": "Разбрахме всички приоритети до голяма степен....Грузия заслужи да бъде кандидат за членство в ЕС както по отношение на техническата си готовност да предприеме тази стъпка, така и по отношение на геополитическия избор, който направи през последните 25 години".

Национално проучване през април на Международния републикански институт установи, че 89 процента от грузинците подкрепят присъединяването към ЕС, най-високият брой от години. И въпреки това само 38 процента от 1500 участници вярват, че сегашното правителство следва "прозападен" курс.

Предстоящият процес на разширяване на ЕС все още може да доведе до някои изненади. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, подкрепи предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за допускане на нови членове до 2030 г., нарушавайки официалната политическа линия на Комисията да не се определя краен срок.

Набързо уреденото пътуване на Борел изглежда като послание от Брюксел, че възможността все още е на масата. Въпросът е дали партията "Грузинска мечта" все още го иска.

Грузия забрани реекспорта на западни коли за Русия и Беларус

Грузия забрани реекспорта на западни коли за Русия и Беларус

Западните санцкии включват и колите втора ръка, и реновираните